
Artister
Foto: Jørgen Mathisen
Engegårdkvartetten
Arvid Engegård—fiolin
Amanda Håøy horn—fiolin
Juliet Jopling—bratsj
Jan Clemens Carlsen—cello
Engegårdkvartetten, etablert i Lofoten i 2005, ble raskt et av Norges mest ettertraktede og nyskapende ensembler. Deres dristige og friske tolkninger av det klassiske repertoaret kombinert med en dyp tilknytning til deres skandinaviske røtter har høstet norsk og internasjonal anerkjennelse og inspirert til nyskapende partnerskap.
Engegårdkvartetten har spilt inn samtlige strykekvartetter av Robert Schumann, Catharinus Elling og Johan Kvandal, og er i ferd med å spille inn samtlige strykekvartetter av W. A. Mozart. Engegårdkvartetten har bestilt verk fra norske komponister som Maja S. K. Ratkje, Olav Anton Thommessen, Therese Birkelund Ulvo og Cecilie Ore. Internasjonale bestillingsverk er bl.a. av Olli Mustonen, Philip Dutton og Julian Anderson.
Hvert år siden 2016 har Engegårdkvartetten arrangert minifestivalen «…på 1-2-3». Festivalen presenterer en enkelt komponist over en langhelg. Til nå har følgende komponister vært presentert: Schumann, Mozart, Beethoven, Brahms, Mustonen, Haydn, Schubert, Bartok, Mendelssohn (Fanny og Felix).
Engegårdkvartetten har opptrådt på noen av Europas fineste scener, blant annet Mozarteum i Salzburg og Rudolfinum i Praha. De har også hatt til flere turneer i Sør- Amerika. I 2010 fikk Engegårdkvartetten Supersonic Award for innspillingen av Beethoven, Nordheim og Bartok. I 2023 ble de nominert til Spelemannsprisen for innspillingen av Johan Kvandals kvartetter, og i 2024 vant de Rolf Gammeleng-prisen.
Foto: eirik malmo/dnt
Gjertrud Jynge
Gjertrud Louise Jynge (født 1966 i Tromsø) er utdannet ved Statens Teaterhøgskole. Hun vært tilknyttet Det Norske Teatret siden 1996, etter en periode ved Rogaland teater.
Jynge har hatt store roller i oppsetninger av Ibsens skuespill, bl.a. Hedvig i Villanden, den grønnkledde og Anitra i Peer Gynt, Helene Alving i Gjengangere og Agnes i Brand. Videre har hun hatt viktige roller i stykker av bl.a. Tolstoj, Tsjekhov, Molière, Sofokles og Aiskhylos.
I 1996 ble Jynge tildelt Anders Jahres Pris for Yngre Kunstnere. I 2012 vant hun Heddaprisen for beste kvinnelige birolle som Maria Steuber i Tida og rommet på Det Norske Teatret, og i 2020 vant hun Heddaprisen for beste kvinnelige hovedrolle som Ales i , Jon Fosse-stykket Trilogien. I 2019 vant hun Kanonprisen 2019 for beste birolle I Maria Sødahls film Håp, og hun var nominert til Amandaprisen i 2020 for beste kvinnelige birolle.
Foto: juliet jopling
Bjørn Sundquist
Bjørn Sundquist (født 1948 i Hammerfest) ble ansatt ved Det Norske Teatret i 1972 og senere ved Nationaltheatret, men har siden 1996 vært freelancer. Han er en av de fremste og mest benyttede norske skuespillere i sin generasjon, fra teater, film, fjernsyn og radio.
Han har hatt store roller som doktor Stockmann i Ein folkefiende, Jago i Othello, og tittelrollen i Brand. Blant de mange filmene han har medvirket i er flyktningedramaet Over grensen (1987), Telegrafisten (1993), Ti kniver i hjertet (1994), den Oskar-nominerte Søndagsengler (1996), Thranes metode (1998) og Amatørene (2001).
Sundquist har vunnet fem Amandapriser, blant dem Amandakomiteens ærespris i 2020, og han ble tildelt Heddas ærespris i 2017. Han har mottatt Filmkritikerprisen (1980), Teaterkritikerprisen (1987), Finnmark fylkes kulturpris (2003) og Gammleng-prisen i klassen skuespiller (2005). I 2010 kåret 28 filmanmeldere og bransjefolk Sundquist til det siste århundrets beste mannlige filmskuespiller.
Nils Økland
Nils Økland (født 1961 i Haugesund) spiller hardingfele, fiolin og viola d’amore. Han er utdannet ved Rogaland Musikkonservatorium, Norges musikkhøgskole og har også studert i Budapest og Amsterdam. Opplæring i hardingfelespill fikk han av Sigbjørn B. Osa og Knut Hamre.
Økland er en av våre mest anerkjente og respekterte musikere, internasjonalt kjent for sin nyskapende spillestil i skjæringspunktet mellom folkemusikk, improvisasjon og kunstmusikk. Han står bak en rekke plateutgivelser, både solo og med ulike andre artister og band. Han har høstet stor anerkjennelse for sine innspillinger, blant annet Folkelarmprisen (2015) i åpen klasse for albumet Kjølvatn og Spellemannprisen (2017) for albumet Lysing. Han ble tildelt Gammleng-prisen i utøverklassen i 2024.
Økland framførte «Telemarkkvintett» for hardingfele og strykekvartett av Nils Anders Mortensen sammen med Engegårdkvartetten i 2019.
Nils Anders Mortensen
Nils Anders Mortensen (født 1971 i Flekkefjord) er pianist, utdannet ved Norges musikkhøgskole, Ecole Normale Paris og Hochschule fur Musik, Theater und Medien i Hannover. Siden 1998 har han vært landsdelsmusiker i Nord-Norge, med base i Alta. Han har hatt et svært variert virke som pianist, organist, arrangør og komponist innen klassisk og samtidsmusikk, etno, viser og jazz, i samarbeid med amatører og profesjonelle.
Mortensen er hyppig brukt på kammermusikkfestivaler som for eksempel FESTIVALTA og festivalene i Lofoten, Stavanger, Oslo og Risør. Han har flere utgivelser bak seg for solo piano, som solist med ulike orkestre og med mezzosopranen Marianne Beate Kielland, alle til glimrende kritikker. Han har også medvirket på innspillinger med folkemusikere og med Engegårdkvartetten. Mortensen ble kåret til «Årets debutant» av Rikskonsertene (1996) og ble tildelt Robert Levins Festspillpris (2004) og Nordlysprisen (2013).
Jan-Erik Gustafsson
Jan-Erik Gustafsson (født 1970 i Helsingfors), er for tiden en av verdens mest ettertraktede solister og kammermusikere. Gustafsson begynte studiene ved West Helsinki Music Institute, studerte videre ved Edberg-Musikinstitutet i Stockholm og fullførte solisteksamen der i 1992. Gustafsson fikk en god plassering i EBU Young Musician-konkurransen i København i 1986. Siden har han opptrådt både som solist og kammermusiker med symfoni- og kammerorkestre over hele verden, som Berlinerfilharmonikerne, London Symphony Orchestra, Hong Kong Philharmonic Orchestra, Washington National Symphony Orchestra og kammerorkestrene i New York and Wien.
Jan-Erik Gustafsson har gjort flere kritikerroste innspillinger, bl.a. av Szymanowski, Kodály og Schnittkes cello-sonater (1994) og Englunds cellokonsert (2000). Begge ble nominert til årets plate av det finske IFPI.
Jan-Erik Gustafsson var kunstnerisk leder for Loviisa Sibelius Festival i 1998-2010 og er nå kunstnerisk leder for den prestisjetunge Korsholm musikkfestival.
Atle Sponberg
Atle Sponberg (født 1964 i Gjøvik) hadde Rolf Bækkelund som sin første fiolinlærer. Senere ble det studier ved Norges musikkhøgskole med bl.a. Isaac Schuldman. Sponberg har hatt en lang karriere som solist, kammermusiker og orkestermusiker/konsertmester (Den Norske Kammerorkester og Kringkastingsorkesteret). I perioden 2005-2012 spilte han 2. fiolin i Engegårdkvartetten. Siden 2000 har han vært kunstnerisk leder for Sinfonietta Innlandet, nå Orkester Innlandet.
Sponberg har turnert overalt i Norge og gjestet festivaler over hele Europa, i USA og Australia. Han har erfaring fra tidligmusikk, men er nok mest kjent for sitt lidenskapelige forhold til og fengende framføringer av argentinsk tango.
Sponberg har medvirket i en rekke plateutgivelser. Sammen med Håkon Skogstad og Trondheimsolistene vant han Spellemannprisen i klassen klassisk for albumet Visions of Tango fra 2021.
Alex Robson
Alexander (Alex) Robson (født 1975 i England) vokste opp i Kristiansund. Han studerte ved NTNU med Bjarne Fiskum og ved Royal College of Music i London med Levon Chilingirian. Robson har tidligere spilt i Camerata Nordica i Sverige og som freelancer i Bergen Filharmoniske Orkester, Göteborgs Symfoniker, Svenska Kammarorkestern og Mahler Chamber Orchestra. I perioden 2012-20 var han 2. fiolinist i Engegårdkvartetten. I dag er han medlem av TrondheimSolistene og leder for rekrutteringsorkesteret Junior Solistene. Han er også medlem av Musikerkollektivet i Det Norske Kammerorkester.
Foto: Det norske kammerorkesteret
Sara Chen
Sara Chen (født 1990 i Oslo) startet med pianoundervisning som femåring, før hun senere begynte å spille fiolin. Chen har bachelorgrad fra Barratt Due Musikkinstitutt, Performer’s Diploma fra Indiana University Jacobs School of Music, og i 2016 fullførte hun sin master i utøvende musikk ved München Hochschule für Musik und Teater.
Chen har vunnet en rekke priser både som solist og som kammermusiker, blant dem første pris i Ungdommens musikkmesterskap, Kammermusikkprisen for fremragende innsats på Summit musikkfestival i New York, Karolineprisen for utmerket innsats i kombinasjon av skole og topptalent, og «Drømmestipendet».
Chen er en del av Musikerkollektivet for Det Norske Kammerorkester, og i 2021 vikarierte hun som 2. fiolinist i Engegårdkvartetten. Chen er nå andre konsertmester i KORK.
Laura Custodio Sabas
Laura Custodio Sabas (født 1994 i Barcelona), fiolin, flyttet til London da hun var 16 år gammel for å gå på den prestisjetunge Purcell School for Young Musicians. Hun fortsatte studiene ved Royal Academy of Music, der hun avla bachelor- og mastergrad i musikk.
I perioden 2016-2021 var Sabas medlem av den prisbelønte Fitzroy Quartet som opptrådte i Storbritannia, Tyskland, Polen, Frankrike, Spania og Sør-Afrika. Som medlem av Fitzroy Quartet debuterte hun i Wigmore Hall i 2018. Sabas har vunnet en rekke priser og utmerkelser, blant annet Beethoven-prisen i 2nd International Beethoven Chamber Music Competition (2017), Tunnell Trust Award (2018) og første pris i Royal Over-Seas League Competition (2020).
Sabas er en av grunnleggerne av Mitsu Trio, som hun jevnlig opptrer med i Storbritannia. Sabas var med i Engegårdkvartetten fra juni 2022 til desember 2024.
Catherine Bullock
Catherine Bullock (f. 1976 i Yeovil, England) er solobratsjist i Oslo-filharmonien.
Cathrine spilte i mange britiske orkestre før hun begynte i Oslo-filharmonien i 1999. Hun har også vært solist med orkestret en rekke ganger. Hun har hatt mange store opplevelser med orkestret og ønsker ikke å trekke fram en favoritt, men hun har et forslag til publikum på jakt etter en god konsertopplevelse:
− Mitt eneste råd til publikum er å aldri lese anmeldelser. Den typen kritikk er ikke bra. Om det spilles perfekt eller ikke- er det minst interessante aspektet ved en fremførelse.
Favorittkomponistene hennes er Strauss, Mahler og Mozart. Hun har ikke så mye tid til overs til andre aktiviteter enn musikk:
− Jeg trives med å være mamma når jeg ikke spiller – med små barn finnes det ikke tid til hobbyer.
Tore Linné Eriksen
Tore Linné Eriksen er en norsk historiker, utviklingsforsker og faglitterær forfatter. Som kjenner av klassisk kammermusikk skriver han også programtekster til konserter og festivaler. Han har særlig vært opptatt av afrikansk historie, global- og miljøhistorie og folkemords-studier. Tore Linné Eriksen har skrevet, redigert eller medvirket i rundt 80 publikasjoner, hvorav mange lærebøker for videregående skole og høyere utdanning. For disse utgivelsene har han mottatt en rekke priser, deriblant The Conover-Porter Award fra African Studies Association (USA) og Brageprisen for lærebøker for videregående skole (1993). For boka om Nelson Mandela mottok han dessuten Kulturrådets pris for beste fagbok for barn og ungdom, og i 2010 ble han tildelt Sverre Steen-prisen for livslang historieformidling på et høyt faglig nivå.
foto: DMS
Den mangfaldige scenen
Den mangfaldige scenen (DMS) er et barne- og ungdomsteater. Hvert år får 150 unge mellom 6 og 28 år uttrykke seg og å lære å skape teater. Teatret tar utgangspunkt i den store og varierte kulturelle rikdommen som unge har med seg. Det gir hver enkelt mulighet til å ta i bruk og utvikle sine skapende evner i samarbeid med profesjonelle artister. De får fram nye uttrykk i møtet mellom de unges interesser og deres kulturarv. Elevene øver hver uke og har seminarer. Arbeidet munner ut i visninger eller større produksjoner. Sammen med Det norske teatret vant DMS norsk publikum sin publikumspris for 2016. DMS høstet stor suksess med framsyninga Pavlovs tispe (Joof/Johnsen) som i 2016/2017 ble spilt for 40 000 ungdommer i Norge og Norden. DMS er ansett som en inspirasjonskilde for dansk barneteater av det danske kulturfondet.
Nordberg Strykeorkester
Nordberg Strykeorkester er et nabolags-strykeorkester med åpne dører og høye ambisjoner. Medlemmene får individuell undervisning på fiolin, bratsj, cello og bass på Tåsen, Kringsjå og Korsvoll skoler. Samspillsgruppene Juniororkester, Barneorkester og Ungdomsorkester møtes på Korsvoll skole hver mandag. De har ca. 80 medlemmer. Alderen på medlemmene er mellom 4 og 17 år. Lærere og dirigenter er blant landets mest profilerte musikere og har også tilknytning til bydelen (Juliet Jopling, Arvid Engegård, Mari Lerseth og Maren Nygård). Orkesteret holder mange konserter hvert år, både i lokalmiljøet og på turne. De har vært på turne til Irland to ganger og har et tvillingorkester i Galway, Irland. Orkesteret har kammermusikkseminar hvert semester for de mest interesserte barna.
Foto: Kristin Bolgård